Geurmarketing / Geurbeleving zorg: zintuigen stimuleren met geur in snoezelruimte & geuroverlast neutraliseren


Geurbeleving in de zorg

Geurmarketing geurverspreiding zorg

Geurverspreiding in de zorg omvat enerzijds het verspreiden van een aangename geur om geuroverlast tegen te gaan en nare geuren te maskeren of neutraliseren en anderzijds de inzet van geur om zintuigen te stimuleren en het welzijn van patiënten te verbeteren. Populair op dit moment is de inzet van geurbeleving in snoezelruimtes voor gehandicapten of dementerende ouderen. 

Door een aangename geur te verspreiden, creëert u een aangename, comfortabele omgeving voor bezoekers, patiënten, bewoners en personeel. De juiste geur brengt rust en ontspanning en zorgt voor een positievere beoordeling van de omgeving. Geurbeleving is uitstekend in te zetten in zorginstellingen als ziekenhuizen, zorgflats, verpleegtehuizen en verzorgingstehuizen. Dankzij de droge diffusie technologie van de Signature Olfactive geursystemen zijn deze geurmachines volledig veilig voor gebruik in de zorg.

Geurbeleving bij entree of in de wachtruimte

Vrijwel iedereen die wel eens in een ziekenhuis of verzorgings- of verpleegtehuis komt, kent wel de soms onaangename geur die direct bij binnenkomst al negatieve associaties oproept. De 'ziekenhuisgeur' of de sterke lucht van schoonmaakmiddelen zorgen voor een gevoel van onbehagen. Met geurmarketing in de entree en in wachtruimtes kunt u bezoekers en patiënten verwelkomen met een aangename, rustgevende geur die hen direct op het gemak stelt en stress, irritatie of angst vermindert.

Geurbeleving middels het verspreiden van de kalmerende geur van lavendel of eucalyptus zorgt er bijvoorbeeld voor dat het wachten in een wachtkamer als minder stressvol ervaren wordt.

Geurbeleving in snoezelruimte of belevingsruimte

Snoezelen en snoezelruimtes worden steeds populairder in de zorg. De snoezelruimte is er voor gehandicapten en dementerenden. In snoezelruimtes wordt in een ontspannen, rustige atmosfeer contact gelegd met gehandicapten en ouderen door hun zintuigen te prikkelen. Snoezelen zorgt dat zij in een eigen, veilige belevingswereld hun emoties beter kunnen uiten. Tot nu toe werd er in de snoezelruimte vooral aandacht besteed aan beeld, licht, geluid en materiaalgebruik. Steeds vaker worden nu ook onze geurverspreiders ingezet in snoezelruimtes of belevingsruimtes. Geurbeleving is bij het snoezelen een cruciaal onderdeel omdat geur ruim 70% van onze emoties bepaalt. De juiste geur zorgt ervoor dat mensen zich prettig voelen en graag in de snoezelruimte verblijven. Reuk is hét zintuig dat direct gekoppeld is aan geheugen en emotie en geurverspreiding is daarmee eigenlijk onmisbaar in een snoezelruimte. 

Voor snoezelruimtes is het grote voordeel van de Spirit Pro geurverspreider dat deze dankzij de droge diffusie technologie veilig is voor gebruik in ruimtes waar mensen langer verblijven, ook als die mensen een zwakkere gezondheid hebben. De droge diffusie technologie is niet belastend en de Spirit Pro geurverspreider is daarmee uitermate geschikt voor gebruik in uw snoezelruimte of belevingsruimte. 

Lees meer over de inrichting van snoezelruimtes met geur >>

Herinneringen stimuleren met geurbeleving

Of u nu wel of niet een aparte snoezelruimte inricht, u kunt geur altijd gebruiken om activiteiten te ontwikkelen die de hersenen stimuleren en herinneringen oproepen. Geur is diep geworteld in ons brein en nauw verwant aan onze herinneringen. Een geur kan ons direct helemaal terugbrengen in een bepaald moment of situatie, zelfs als deze herinneringen diep verborgen lijken te zitten. Geurbeleving kan op deze wijze ook gebruikt worden om plaatsen te markeren. 

Normaal gesproken, herinneren mensen zich geuren na 1 jaar nog met een nauwkeurigheid van 65% (terwijl visuele herinneringen dalen tot 50% na drie maanden). Dit hoge percentage van 65% wordt veroorzaakt door de directe verbinding tussen ons reukorgaan en ons emotionele brein, waar alle emoties en herinneringen worden opgeslagen. Hierdoor herkennen we makkelijk geuren uit onze jeugd, zoals: versgebakken brood, een parfum van moeder, oma of tante of de geur van ons ouderlijk huis. 

Veilige omgeving op dementie afdeling

Met geurbeleving kunt u een aangename, veilige sfeer creëren om het welzijn te verbeteren van patiënten of bewoners die lijden aan dementie of vergelijkbare ziektebeelden. Door hen te omringen met vertrouwde geuren en zo herkenbaarheid te creëren neemt u een stuk onrust en angst weg bij deze doelgroep. 


Offerte geursysteem, Offerte geurverspreider